Under 2022 och 2023 ökade intresset för privata solceller stort i Sverige. Höga elpriser och det ostadiga världsläget är en del av förklaringen till varför det blev så, men också att priserna på solceller nådde en botten mot slutet av 2020. Många var de villaägare som vintern 2022-2023 tittade på elräkningen och började fundera på om det ändå inte vore vettigt att börja producera sin egen el. Med priser på flera kronor per kilowattimme är det inte så konstigt.
Men den kraftiga och snabba ökningen av installationer ledde både till problem för leverantörer att få fram tillräckligt många paneler och högre priser på installationer. Kostnaden för solceller steg från början av 2021 till slutet av 2022. Det råder nu mer förvirring än någonsin kring huruvida det är rätt tid eller inte att skaffa solceller.
Så hur ligger det egentligen till, och vad ska en villaägare som är intresserad tänka på?
”Köparens marknad”
Erik Wallnér är expert på solceller och kringliggande tekniker, och driver tillsammans med Eric Ahlberg Solcellskollen.se, en webbplats som samlar information och råd kring solceller (sajten har sin inkomst från förmedling av lokala installatörer och inte genom exempelvis betalade länkar). Han säger att läget har ändrats drastiskt på ett år.

Solcellskollen
– För tillfället är det lite av nedgång på marknaden, lite av en ”köparens marknad”. Priser på solpaneler har i princip halverats sedan januari 2023.
Orsaken till de lägre priserna är bland annat överproduktion av paneler. Höga räntor och lägre elpriser ledde till en kraftigt dämpad efterfrågan och enligt en sammanställning av marknaden Solcellskollen gjorde i december 2023 har många tillverkare varit tvungna att sälja paneler för mindre än tillverkningskostnaden. Det är så klart inte hållbart och en viss justering uppåt kan därför vara att vänta.
Finns det några orsaker att ändå avvakta?
– I form och funktion är solceller en mogen teknik. De blir lite bättre för varje år men inte så att kalkylen ändras nämnvärt. Det kan till och med vara bättre att köpa förra årets upplaga då de ofta ligger bättre i pris. En bubblare på tekniksidan är materialet perovskit som skulle kunna innebära betydligt bättre solceller, men det kvarstår en del fundamentala utmaningar så det lär dröja innan det kommer på bred front, säger Erik Wallnér.
Passar de flesta taktyper, men inte alla tak
Med undantag för tak vända mot norr kan solceller fungera bra oavsett riktning och vinkel på taket, och det går att montera anläggning på de flesta vanliga takmaterial. Med tanke på att de flesta hus har tak i två riktningar går det nästan alltid att välja den soligare sidan. Det är alltså inte jättenoga vilken takvinkel huset har och i vilket väderstreck det står.
Däremot finns det flera andra saker som kan göra investeringen olönsam eller i värsta fall leda till en ännu högre kostnad.
I Boverkets energiguide påpekar myndigheten att takets skick bör besiktigas inför installation av solceller. Eftersom en normal solcellsanläggning håller i 25–30 år ska även taket hålla minst så länge. Om besiktning visar att taket kommer behöva renoveras eller läggas om innan dess är det bäst att åtgärda det innan. Om taket till exempel börjar läcka måste du annars först montera ned solcellerna innan du kommer åt taket, vilket kan bli en dyr läxa.
Även med ett nylagt tak med perfekt 40-gradig vinkel i rakt sydlig riktning kan solceller vara meningslösa om taket skuggar av träd eller omkringliggande byggnader. Det här är också något Erik Wallnér påpekar:
– Jag hade inte satt upp solceller själv om taket behöver underhållas inom överskådlig framtid. Jag hade heller inte satt upp solceller i ett läge som är helt eller delvis skuggat.
Lång återbetalningstid och mycket att tänka på i kalkyler
Trots lägre pris och mer effektiva paneler tar det tid att tjäna in kostnaden för en solcellsanläggning. Även optimistiska beräkningar ger återbetalningstider på minst 10 år och ofta betydligt längre än så.
Du kan själv se grundläggande resultat för ditt hus med hjälp av räkneverktyg på nätet. Solcellskollen har en, men det finns också varianter hos bland annat Energimyndigheten och Vattenfall. Energimyndighetens kalkylator är smart med enkla reglage för att testa med olika parametrar som ränta på lån, årsproduktion och andel egen förbrukning, men också möjlighet att finjustera andra antaganden som beräknad livslängd och elpriser. Solcellskollens är aningen krångligare att använda men tar även med din adress, takets riktning och lutning samt en uppskattning av antalet soltimmar på just den platsen i beräkningen.
Om du tittar på alla parametrar ser du att det är väldigt mycket som ska med. Flera parametrar är antaganden eller gissningar utifrån statistik från tidigare år. Erik Wallnér tipsar om att göra flera olika kalkyler, framför allt med olika elpriser.
– Det får väldigt stor påverkan på investeringen. Som exempel, om man har haft rörligt elpris och en solcellsanläggning som producerar 10 000 kWh per år de senaste åren så gick de årliga besparingarna/intäkterna från strax över 10 000 kronor under 2020 till strax under 30 000 kr under 2022.
Frågan om hur lönsamt eller inte det är med solceller diskuteras flitigt på olika nätforum, bland annat Byggahus.se, och i grupper på Facebook. Ett återkommande tema är att det finns olika sätt att räkna, där de som är mer positivt inställda till solceller ofta förespråkar en kassaflödesmodell, det vill säga att titta på hur mycket mer pengar som blir kvar på kontot varje månad, år för år.
På så sätt går det enkelt att ta med räntekostnaden om du köper anläggningen på lån, och det blir också enkelt att jämföra med vad kontantinsatsen hade gett i utdelning om du investerade den istället.
En detalj som genom åren har diskuterats flitigt är om solceller påverkar värdet på bostaden, och i så fall hur mycket. Enligt en splitterny analys av försäljningspriser med och utan solceller från Booli ger panelerna en förvånansvärt stor värdeökning. I snitt ökar värdet med 250 000 kronor, mot en genomsnittlig installationskostnad på 137 000 kronor efter det gröna skatteavdraget. Undersökningen omfattar 630 sålda bostäder och kombinerar Boolis statistik över bostadsförsäljningar och data från Energimyndigheten.
Kronor och ören är inte allt
Att skaffa solceller handlar inte nödvändigtvis bara om att sänka sina utgifter. För många är möjligheten att bidra till övergången till förnyelsebar energi en viktig aspekt. Erik Wallnérs upplevelse är att miljöaspekten är lika viktig som ekonomin för många som skaffar solceller.
Andra strävar mot att bli självförsörjande. Men för att till exempel klara sig genom ett strömavbrott krävs flera ytterligare komponenter i systemet. Det krävs batterier med en dubbelriktad växelriktare så att de kan laddas antingen från solcellerna eller elnätet, en omkopplare för att bryta kopplingen till elnätet vid strömavbrott.
– Den som vill ha ö-drift måste också ha ett eget jordtag för sin anläggning, förklarar Mikael Carlson på Elsäkerhetsverket i tidningen Elinstallatören.
Ska andra åtgärder gå före?
Om du enbart tittar på ekonomin finns det andra åtgärder som kan ge större utdelning per spenderad krona än solceller. Att byta från direktverkande el till värmepump för uppvärmning är det största exemplet som nämns även av företag som själva säljer solceller. En bra luft-luftvärmepump som kan värma ett mindre hus på egen hand kan kosta kring 25 000 kronor med installation och betalar av sig på bara några år om huset tidigare haft direktverkande el.
Å andra sidan, som signaturen Carl-Johan Larsson skriver på bloggen bliekonomisktoberoende.se: Varje ytterligare energieffektiviteringsåtgärd, som värmepump, tilläggsisolering och att byta till moderna fönster ger lägre och lägre avkastning. Vinsten från solceller är lika hög oavsett hur mycket du gör av med och beror enbart på hur mycket de producerar, elpriset och skattereduktionen för att sälja överproduktion.
Fallgropar
Du har gjort noggranna avkastningsberäkningar och kontrollerat att taket är i gott skick, så då är det väl bara att hitta första bästa installatör? Nej sakta i backarna, det är fortfarande mycket som kan förvandla drömmen till mardröm.
– Det är som med mycket: Hitta en duktig entreprenör, gärna lokal, som har bra omdömen från andra kunder. Jämför några offerter så man får en bild av prisläge och service, säger Erik Wallnér.
Han säger också att det på tekniksidan ofta är väldigt liknande produkter. Så det är onödigt att lägga så mycket tid på att jämföra modeller, ”så länge det är kända fabrikat”.
Checklista
Här har jag samlat de viktigaste tipsen från Energimyndigheten, Boverket, Elsäkerhetsmyndigheten och Konsumentverket för dig som planerar att skaffa solceller till hemmet.
- Kontrollera med försäkringsbolaget om hemförsäkringen täcker solceller.
- Kontrollera med kommunen om det krävs bygglov.
- Besiktiga taket och gör nödvändigt underhåll. Utgå från att taket inte ska behöva röras de närmaste 30 åren.
- Det är en god idé att informera räddningstjänsten om anläggningen.
- Kontrollera brandskyddet i huset, speciellt på vinden.
- Se till att du har dokumenterat energiförbrukningen innan så att du kan jämföra i efterhand.
- Kolla upp vilka möjligheter till skattelättnad, investeringshjälp och lån du har. För de flesta finns till exempel det gröna skatteavdraget på 20 procent för solceller (och 50 procent för solcellsbatterier).
- Jämför offerter och se till att alla detaljer finns med i ett tydligt skriftligt avtal.
- Ägaren av anläggningen är ansvarig för säkerheten, så det är viktigt att kontrollera kontrakt, garantier och framför allt att företaget som utför installationen är registrerat hos Elsäkerhetsverket och att enbart behöriga elektriker utför installationen.
- Anmäl anläggningen till elnätsbolaget innan den sätts i drift.
- För extra trygghet: Betala för en oberoende besiktning av anläggningen när den är klar.