När Apple lanserade Homekit hösten 2014 var det många som såg framför sig hur ”sakernas internet”, eller det smarta hemmet, äntligen skulle bli enkelt nog för vem som helst att använda. Det var bara en tidsfråga innan andra tillverkare hakade på. Snart skulle allt ”bara fungera”.
Så blev det inte, och i många år fortsatte smarta hemmet-marknaden att vara fragmenterad med dussintals konkurrerande tekniker. Den som ville blanda produkter från olika tillverkare behövde oftast en hubb per tillverkare, och inte sällan varsin app för att styra prylarna.
2022 lanserades Matter, en ny standard utvecklad i samarbete mellan Apple, Amazon, Google och många andra företag som utvecklar smarta hemmet-produkter. Målet är enkelt: Att göra produkter kompatibla med varandra oavsett tillverkare och oavsett vilket system användaren föredrar för att styra och automatisera.
Matter nämns ofta tillsammans med den nya nätverkstekniken Thread som lanserades 2019. I teorin kommer Matter och Thread innebära att det inte behövs några särskilda hubbar utan att alla prylar ”meshar” med varandra.
Kommer ta tid
När Matter lanserades var det många i teknikbranschen som såg framför sig hur tillverkare efter tillverkare skulle haka på och att de flesta nya smarta hemmet-prylar snart skulle komma med Matter-stöd. Så har det inte blivit, men det kan ha mer att göra med branschens tidsuppfattning än med standardens faktiska potential.

Ikea
David Granath, som är ansvarig för utvecklingen av smarta produkter på Ikea, säger att Matter kommer ingå i företagets sortiment, men inte omedelbart.
– Vi har varit med och utvecklat den nya Matter-standarden från start eftersom vi verkligen tror på den enkelhet och kompatibilitet den kan skapa. På lång sikt ser vi en jättepotential i att erbjuda Matter-produkter, men vi behöver också säkerställa att tekniken vi väljer skapar rätt värde för de många människorna.
Som svar på varför det dröjde så länge innan Ikea lade till det utlovade Matter-stödet i Dirigera-hubben förklarar David Granath att det fortfarande är en ny teknik.
– De flesta av våra kunder är inte särskilt teknikkunniga, så vi har tagit vår tid för att verkligen säkerställa att det vi släpper fungerar riktigt bra när vi väl gör det.
Det här att den som väntar på att Matter ska ta över behöver lite mer tålamod är något jag hör från alla jag pratar med.
– Det kommer. Det är bara en tidsfråga. Matter och Thread är en bra lösning. De har säkerheten inbyggd och med standardisering kommer det bli lättare att koppla ihop produkter från olika tillverkare. Men som alla standarder tar det tid innan det slår igenom, säger Rahim Rahmani, professor i data- och systemvetenskap vid Stockholms Universitet.
Dennis Abrahamsson på Gröna Hus, som är distributör för ett antal tillverkare av smarta hem-prylar, säger att produktutveckling tar tid och att det är svårt för tillverkare att motivera kostnaden att ersätta fungerande lösningar.
– Många tillverkare av trådlösa produkter på Zigbee/Z-Wave har varit skeptiska till att byta standard till Thread och har istället valt att uppdatera sina gateways för att exponera sina befintliga produkter mot Matter. Däremot ser vi att många väljer Matter över Thread när de lanserar nya produkter, så med tiden utökas sortimentet.
Inte riktigt där
En del av förklaringen till att det tar tid är att Matter-standarden lanserades innan den var en komplett ersättare för äldre, slutna system från olika tillverkare som Homekit och Smartthings. Den ursprungliga versionen hade bara stöd för ett fåtal produktkategorier och utlovade funktioner som möjligheten att lägga till prylar i flera olika appar fungerade inte än.
Organisationen bakom Matter, Connected Standards Alliance, lanserade nyligen version 1.4 som lägger till flera nya produktkategorier och gör andra förbättringar som försöker råda bot på de här barnsjukdomarna. Men fortfarande saknas stöd för exempelvis smarta kameror.
Avi Greengart på företaget Techsponential säger i en intervju med Tom’s Guide att utrullningen av nya standarder sker i tre faser: Uppståndelse och höga förväntningar efter lanseringen, sedan besvikelse över att den inte lever upp till förväntningarna, och slutligen brett anammande. Matter är i den andra fasen och kommer vara där i ytterligare några år.

Ikea
Ikeas Dirigera-hubb har en inbyggd Thread-radio, men den är inaktiv och ingår inte i nuvarande mjukvara.
– Hittills har Zigbee varit den teknik vi använt, och vårt nuvarande fokus ligger på att säkerställa en smidig integration av befintliga Zigbee-baserade produkter med Matter-standarden via vår Dirigera-hubb – som fungerar som en Matter bridge. Framtida produkter som eventuellt baseras på Matter kommer antingen använda Thread eller wifi för kommunikation, och för oss handlar det om att välja den lösning som passar den specifika produkten bäst. Vi byggde in thread-teknologi i Dirigera för att se till att vår hubb är redo att användas när tiden är rätt, säger David Granath.
Stark tro på AI
Rahim Rahmani säger att ai är den stora kommande trenden inom smarta hemmet, som tillsammans med standardisering kring Matter och Thread kommer göra att smarta hemmet verkligen kommer på bred front.
– Det stora som är på gång är llm:er (large language model) som lär sig av våra beteenden och tittar på tillgänglig information och agerar utifrån det. Vi kommer ha digitala avatarer eller profiler som anpassar hemmet utifrån individen. Det kan handla om att anpassa värmen i olika rum utifrån vilka som är där, när på dygnet det är och vilket årstid. Vi kommer kunna tala om för systemet vad vi vill, och den fixar resten.
Idag pratar vi med AI-chattbotar i molnet och skickar data till servrar, men Rahim Rahmani säger att det kommer att behöva ske lokalt för att användare ska lita på det med allt som sker i hemmet.
– Det är redan på gång. Mina studenter har experimenterat med llm:er som kör lokalt för distribuerat [sakernas internet]. Framtiden är decentraliserad. AI kommer köra lokalt på enheter och det är även ett av syftena med 6g-tekniken när den kommer. Oavsett var vi är kommer vi kunna ansluta säkert till våra hem för att styra, men allt kommer köra lokalt. Samtidigt kommer vi slippa ha exempelvis wifi-förlängare när alla prylar i hemmet är sammanlänkade med Thread.

Gröna Hus
Dennis Abrahamsson håller med om AI:s potential:
– Jag tror att AI spelar en ganska stor roll i kommande produkter, speciellt för röstassistenter som tidigare varit alldeles för undermåliga.
Två andra trendspaningar från Gröna Hus är en ny våg av närvarosensorer som använder millimetervågar och ger mycket högre precision än äldre sensorer, och att Z-Wave – som har hamnat lite i skymundan de senaste åren – kan göra comeback tack vare nya kretsar som ger räckvidder på upp till 1,5 kilometer och väntas bli godkända i EU 2025.
Standardisering och integrering av olika tjänster kan få stora effekter inom delar av samhället som kanske inte är det första du tänker på när det gäller det smarta hemmet.
– Vi har redan sett i EU-ledda forskningsprojekt hur smarta hemmet kan underlätta för patienter och vårdgivare. Det kommer komma allt mer och handlar även om ett generationsskifte. Den generation som går i pension nu är mer teknikkunnig än äldre generationer, säger Rahim Rahmani.
Ett exempel han tar upp är digitala nycklar, som idag bland annat har börjat användas av en del hotellkedjor. Det är så klart något privatpersoner kan ha nytta av, men Rahim Rahmani pekar på att det finns situationer där det kan göra ännu större skillnad:
– Titta på äldrevården och hemtjänsten. Deras personal släpar idag runt kilovis med nycklar. Det kommer de slippa i framtiden.

Foundry
Fortfarande en nisch
Rahim Rahmani säger att han inte har någon statistik på hur vanligt det är med smarta hemmet-produkter eller hur många som idag använder möjligheter som automatisering, men han tror att det kommer dröja några år till innan mer avancerad integration och automatisering blir något för gemene man. Tills dess kommer det fortsätta vara en nisch för teknikintresserade som kör system som Home Assistant och Open HAB.
Vad tror du kommer behövas för att det ska lossna och användas brett?
– Två saker. Det första är att det måste bli enklare att lägga till nya produkter i hemmet. Att lägga till och konfigurera en ny enhet är fortfarande krångligt med många steg. Det andra är användargränssnittet. Det måste bli enkelt att använda. Min faster ska kunna använda det, inte bara jag som är teknikkunnig.
Jag föreställer mig hur min ugn slår på sig själv och när jag frågar varför meddelar assistenten att jag ju har middagsbjudning idag så det är dags att börja laga mat.
– Ja, men lite så. Systemet kommer lära sig av oss. Det handlar om det vi kallar reasoning, att den samlar tillgänglig information och kan fatta beslut och föreslå handlingar. Ett exempel är värmesystem. Om det är sent på kvällen och ingen är i vardagsrummet, då kan den börja sänka värmen. Sedan vet den att vi kommer gå upp på morgonen och att den behöver starta värmen några timmar i förväg eftersom det tar tid att värma upp, säger Rahim Rahmani.

Rahim Rahmani, professor i data- och systemvetenskap vid Stockholms Universitet.
Stockholms Universitet
Under vår intervju tar han flera gånger upp nyttan av smarta hemmet för andra grupper än de redan teknikfrälsta.
– Assistenten kommer kunna agera utifrån exempelvis vad vi har i kalendern och hur vi brukar göra. Den kommer kunna föreslå saker eller påminna oss om saker. Den kan till exempel kommunicera med kylskåpet och påminna att det är dags att beställa ny matkasse. Det kommer bli en stor hjälp för äldre och människor med olika funktionsnedsättningar som kanske är blinda eller har svårt att röra sig.
När tror du att den framtid du ser, där de flesta hem är smarta och vi enkelt kan styra och automatisera utan att i princip behöva vara programmerare, kommer blir verklighet?
– 2030 tror jag det kommer börja komma stort. Kanske ett par år tidigare eller senare. Det kommer bli jättestort, jag tror att det kommer regler för nya hus att de måste vara smarta.