I mitten av augusti skickade Tele2-ägda Boxer ut ett pressmeddelande där företaget förkunnade att det vid årsskiftet kommer sluta distribuera betal-tv via marknätet. Många tidningar och webbplatser skrev om nyheten, och förändringar har diskuterats flitigt på olika nätforum och sociala medier.
Digital-tv i marknätet är relativt nytt, och då det involverar en rad både statliga och kommersiella aktörer har det uppstått en viss förvirring kring vad som egentligen kommer hända 1 januari 2025. I den här artikeln ska jag försöka reda ut det i ett antal frågor och svar. Jag tittar även på vilka alternativ de som drabbas av nedsläckningen har för att fortsätta se på betal-tv.

Vad är marknätet egentligen och vem ansvarar för det?
Med marknätet avses sedan 2008 sändning av digital-tv via radio i vhf- och uhf-banden från sändningsstationer – det vill säga stora antenner – runt om i Sverige. Dessförinnan sändes även analog tv vid sidan av digital-tv under några år sedan digital-tv gjorde sitt intåg 1999.
Själva den fysiska sändningen av radiosignalerna görs av det statligt ägda bolaget Teracom, som äger nätverket av sändningsstationer. Utöver tv sänder Teracom även fm-radio, något det dock inte är ensamt om.

Boxer
Vad innebär det att Boxer slutar distribuera betalkanaler i marknätet?
Sedan 2008 är marknaden för betal-tv-sändningar i teorin fri, och tv-kanaler har rätt att välja vilken operatör de vill ska hantera sändningen av deras program. I praktiken har dock Boxer monopol på detta, då inga alternativa företag eller tjänster har dykt upp och samtliga betalkanaler har valt att sända via Boxer.
Signalerna som skickas i marknätet kan vara krypterade eller öppna, med skillnaden att krypterade kanaler kräver ett programkort eller en digitalbox med inbyggt kort. Det är dessa som Boxer har skickat ut till kunder och som har möjliggjort för att se på betalkanaler.
Boxer står för kryptering och dekryptering av betalkanalerna, och betalar Teracom för sändningen av dessa. Vid årsskiftet kommer företaget upphöra med det. Effekten av det blir att kunder inte längre kan använda Boxers programkort och boxar för att avkoda krypterade kanaler, eftersom de inte längre kommer krypteras av Boxer. Betalkanalerna, vars sändningstillstånd löper till slutet av 2025, måste därefter välja mellan tre alternativ:
1) Börja sända okrypterat och själva betala Teracom för sändningen.
2) Hitta en annan operatör som kan hantera sändningen.
3) Sluta sända i marknätet.
Det första alternativet kostar en massa pengar för väldigt låga intäkter (enbart från reklam). Det andra är högst osannolikt eftersom marknaden har blivit så liten. Med andra ord kommer betal-tv med största sannolikhet försvinna från marknätet.
I en grundlig genomgång av förändringarna i en artikel i Svensk Tidskrift skriver Johan Bobert att betalkanalerna även om de skulle vilja betala för att fortsätta sända okrypterat förmodligen inte kan det. De har nämligen oftast betalat licensavgifter till innehåll som bara tillåter sändning till abonnenter och inte fritt till alla mottagare.

Tele2
Niclas Rosendahl, tv- och Play-chef på Boxers moderbolag Tele2, säger så här om varför bolaget har beslutat att upphöra med sändningar i marknätet:
– Hur man tittar på rörligt innehåll har förändrats under det senaste decenniet och idag konsumeras majoriteten av det vi tittar på med hjälp av någon form av internetuppkoppling. Därför har vi gradvis under året bytt ut kundernas boxar mot den nya wifi-baserade tv-lösningen TV Hub Mini. Under hösten 2024 kommer Boxer att kontakta alla återstående kunder för att uppgradera dem innan den 31 december.

Boxer
Boxer rekommenderar tv via internet
Så här säger Niclas Rosendahl om vad som händer för de återstående Boxer-kunder som idag ser på tv via marknätet och tv-antenn:
– Kunder som fortfarande har Boxers programkort får dessa ersatta med TV Hub Mini som har ett större utbud och enklare tillgång till de streamingtjänster som ingår i Boxers tv-paket. Som kund behöver man inte göra något, utan Boxer kommer i god tid att kontakta alla som berörs via e-post eller brev.
Med start 2023 har kunder som berörs blivit kontaktade av Boxer. Distributionen i marknätet kommer att upphöra den 31 december. Majoriteten som redan har hunnit byta till TV Hub Mini kommer inte att påverkas. Resterande kunder kommer att uppgraderas under hösten 2024.
Att fokusera våra resurser på den teknik som majoriteten av våra kunder redan använder är naturligt för oss. All teknik behöver uppgraderas förr eller senare, och det här är stor förbättring för att våra kunder ska kunna konsumera sitt favoritinnehåll. Vill man se linjär-tv precis som tidigare så går det utmärkt med den nya tekniken, och vill man använda playtjänster och appar så möjliggörs nu även det.
Niclas Rosendahl vill inte svara på hur många kunder som kommer drabbas, men säger att det idag är en ”begränsad andel” av kunderna som tittar primärt via antenn, och att en majoritet redan har bytt till ”andra lösningar”, det vill säga iptv eller playtjänster.

Starlink
Mobilt bredband eller Starlink
Jag frågar Niclas Rosendahl vad kunder som av olika anledningar inte kan skaffa tv via bredband kan göra. Han svarar som Boxer tidigare har sagt i pressutskick:
– Vi kommer att erbjuda de kunder som behöver fast eller mobilt bredband. Om inte det fungerar så uppmanar vi kunderna att kontakta oss, så tittar vi på en lösning.
Vad den lösningen kan vara framkommer inte. I praktiken lär det dock sluta i att den som bor där det saknas fast bredband och där mobiltäckningen är för svag för att strömma med de runt 25 Mbit/s som Boxer rekommenderar får välja mellan att skaffa internet via satellit med Starlink eller att sluta se på betalkanaler.
Starlink kostar 560 kronor i månaden, vilket är mer än de flesta mobila bredbandsabonnemang, men hårdvaran du måste köpa går loss på 4 000 kronor.
Fri-tv sänds av Terracom och påverkas inte (direkt)
Efter nyheten om att Boxer slutar distribuera betalkanaler i marknätet och ska samla in alla gamla tv-boxar och programkort från kunder har det rått viss förvirring kring SVT och de andra fria sändningarna. Boxer hjälper inte heller när företaget inte är tydligt kring detta. Faktum är att Niclas Rosendahls svar på min fråga om kunder som inte kan skaffa tv via internet kan behålla sin Boxer-box bara för att se på fri-tv är goddag yxskaft.
– Kunder som använder Boxers TV Hub kommer fortsätta titta på tv precis som idag inklusive samma kanaler som ingår i fri-tv utbudet. Från och med den 1 januari 2025, görs det enbart över internet istället för som idag en hybrid mellan internet och antenn.
Det här ger bilden av att det inte kommer gå att se på tv via antenn över huvud taget efter årsskiftet, men det är helt fel. Så, för tydlighets skull: Boxer har ingenting med sändningen av fri-tv att göra. Det är Teracom som sköter det, och Riksdagens public service-kommitté har föreslagit att SVT ska fortsätta sändas i marknätet under perioden 2026–2033. Alltså är det sannolikt att det kommer att gå att titta på åtminstone SVT:s kanaler fram tills dess.
Fri-tv är inte krypterat utan det räcker med en mottagare med stöd för dvb-t2-tekniken. De flesta tv-apparater som har sålts de senaste åren har det inbyggt, men det finns även separata boxar att köpa.
Även om Teracom kommer fortsätta sända fri-tv och public service-kanalerna ser ut att få i uppdrag att finnas i etern även perioden 2026–2033 kommer Boxers beslut att få konsekvenser.
– Framtiden för marknätet påverkas – det kan till exempel bli dyrare för både kommersiella aktörer och public service att sända i marknätet när färre delar på kostnaderna. Förutom public service vet vi idag inte vilka som kommer sända fri-tv. Färre personer kommer ta del av tv via marknätet. Regeringen har nyligen beslutat att en särskild utredare ska kartlägga distributionen av radio- och tv-program i marknätet och över internet samt vid behov lämna förslag för en väl fungerande distribution över internet, säger Therese Köster på Mediemyndigheten.
Så kontrollerar du om din tv har dvb-t2
Det enklaste sättet att kolla om din tv kan ta emot fri-tv är att leta upp modellbeteckningen på tv:n och söka efter den plus ”dvt-t2”. Om det inte ger resultat kan du leta upp bruksanvisningen och titta i den. Du kan också kontrollera att det finns en antenn-ingång någonstans på baksidan, men om du inte har en antenn till hands blir det svårt att testa att det verkligen fungerar.
Saknar din tv inbyggt stöd kan du skaffa en fristående mottagare. Eftersom tv via marknätet är en snabbt krympande marknad är utbudet inte enormt, men till exempel Kjell & Company säljer flera modeller för omkring 500 kronor. Företaget säljer även en modell för 700 kronor som kan spela in till ett anslutet usb-minne eller ssd.

Amiko
Är du ändå igång och uppgraderar kan du även fundera på att skaffa en bättre antenn. Digital-tv fungerar nämligen bra med små så kallade aktiva antenner med inbyggd signalförstärkare. Det innebär att du inte behöver en stor spretig antenn på taket utan klarar dig med en liten platt historia som kan sitta på fasaden. En sådan antenn fungerar även för att lyssna på fm- och dab-radio, men då behövs någon form av splitter eftersom antennen förmodligen bara har en utgång.
Hitta rätt abonnemang för tv via internet
Om du har möjlighet att byta till tv via internet är det så klart enklast och mest framtidssäkert. Det finns en rad operatörer som erbjuder olika kanalpaket, ofta kombinerat med en eller flera streamingtjänster: Allente, Boxer, Ownit, Sappa, Tele2, Telenor och Telia.
Till din hjälp i utbudsdjungeln kan du använda någon av en rad prisjämförelsesajter, till exempel konsumentguiden.se, tvabonnemang.nu och bredbandsval.se. Tänk på att sådana sajter får betalt av operatörerna för att förmedla kunder, så det är bäst att titta på fler än en sajt och noga kontrollera villkor som bindningstid och huruvida priset är fast under hela bindningstiden.