Vpn-tjänster har varit populära de senaste åren. Tidigare var huvudsyftet att skydda sig från övervakning på offentliga trådlösa nätverk, men idag används de främst som ett sätt att kringgå geografisk begränsning av streamingtjänster. Många är de som till exempel vill se Netflix-innehåll som bara finns i USA, eller vill komma åt SVT Play från utlandet när de är på semester.
Läs också: Bästa vpn-tjänsterna för att surfa anonymt
Ett annat potentiellt användningsområde du kanske inte har tänkt på är för att komma åt lägre priser på tjänster och produkter som kostar olika mycket i olika länder. Många företag anpassar sina priser efter köpkraft, med lägre priser i länder där genomsnittsinkomsten är lägre.
Merhaba, Привіт, Hola, नमस्ते
Idag finns de bästa priserna ofta i Argentina, Indien, Turkiet och Ukraina. Brasilien, Egypten, Pakistan, Nigeria och Filippinerna kan också ligga bra till. Ibland kan det lägsta priset finnas i ett land där det är svårt att hitta en vpn, och en del tjänster har olika krav i olika länder så det går inte alltid att utnyttja det bästa priset. Då är det bara att gå vidare och testa nästa land på listan.

Foundry
Från superenkelt till komplicerat
Rent konkret kan det skilja sig väldigt mycket mellan olika tjänster hur du utnyttjar de lägre priserna i andra länder. Ibland behövs inget annat än en vpn-anslutning, i andra fall kan det vara så komplicerat att det inte är värt mödan.
Det senare gäller framför allt en del företag som bara accepterar betalkort utfärdade i landet i fråga och varken internationella kort eller Paypal. Ibland går det att ta sig runt med till exempel ett virtuellt kort från en tjänst som Wise. En annan potentiell lösning är att hitta och köpa presentkort specifikt för det landet, men då blir arbetsinsatsen snabbt större än kostnadsbesparingen är värd.
I andra ändan kan det se ut så här: Jag befann mig nyligen i Mongoliet och var inne på Codeweavers webbplats för att titta på den nya versionen av Crossover Mac (ett program för att köra Windowsprogram på Mac), då jag såg att priset var en bråkdel av vad jag väntade mig.
Jag hade ingen tanke på geografisk prissättning utan trodde det var rea, så jag slog till och det var först senare som jag insåg att det låga priset berodde på min ip-adress. Jag använde min vanliga hemadress för beställningen, så som du ser är det enda många butiker gör att sätta pris utifrån ip-adress.
Är det lagligt och finns det några risker?
Att använda vpn är lagligt i Sverige och det finns inga särskilda regler för någon typ av aktivitet, så att till exempel använda det för att kringgå geoblockering och se SVT Play när du är utomlands är inte olagligt. Däremot kan det bryta mot företagens användaravtal, som kan ha klausuler som tillåter företaget att stänga av tillgång till det du har köpt om du upptäcks ha fuskat med din geografiska placering via vpn. Det här har bland annat Sveriges Radio tagit upp.
– Det finns en osäkerhet om det ens är något brottsligt. Och sen nästa steg att man skulle bli lagförd i USA, där måste riskerna bedömas som väldigt små, säger Daniel Westman, rättsinformatikforskare vid Stockholms Universitet till SR.
Daniel Westman påpekar också att geoblockering redan är väldigt impopulärt bland användare, och att företag som Netflix därför inte anstränger sig allt för mycket.

EU-kommissionen
Faktum är att det ibland är mer än bara lagligt. Inom EU är det tvärt om olagligt för företag att inte tillåta unionsmedborgare att köpa produkter och tjänster i vilket EU-land som helst. Det har till exempel Valve fått erfara då företaget har tvingats böta nära 20 miljoner kronor för att ha hindrat användare i andra EU-länder att aktivera Steam-koder köpta i länder där priserna var lägre. Den domen fastslogs så sent som i september 2023. Så om du hittar lägre pris inom EU är det definitivt fritt fram.
Den största risken är alltså att företaget upptäcker vad du håller på med och stänger ditt konto. Det är inget som verkar vanligt förekommande, men det beror så klart mycket på företagens välvilja och skulle kunna ändras, till exempel om antalet användare som utnyttjar geografiska prisnivåer ökar kraftigt.
På grund av det är min rekommendation att inte använda den här metoden för att få lägre pris på något du verkligen behöver och som vore svårt att bygga upp igen med ett nytt konto. Det kan även vara riskabelt om du betalar för lång tid i förväg och inte månad för månad. Här kan du kontrollera användaravtalet och se om företaget ger sig rätt att stänga av ditt konto utan ersättning om du bryter mot avtalet.
Det här gäller framför allt två saker: Digitala produkter som inte är prenumerationer och molntjänster för långvarig användning som Microsoft 365 (Onedrive), Apple Icloud och Google One, där du även om du fick pengarna tillbaka för outnyttjad tid skulle gräma dig över att förlora tillgång till innehållet i kontot.
Digitala produkter är spel, böcker, filmer och annat som du normalt förväntar dig att aldrig förlora tillgången till. Här kan det vara katastrofalt att förlora kontot, även om de flesta företag idag alltså inte är så drastiska utan skulle tvinga dig att byta land om de upptäcker att du betalar ett annat lands lägre priser.
Sajten omvpn.se påpekar också att flera spelutgivare som Activision Blizzard kan stänga av spelare i tävlingsinriktade spel som Call of Duty om de använder vpn. Det beror på att många som har fått sina konton avstängda för att till exempel ha hotat och trakasserat andra spelare försöker komma tillbaka till spelet med ett nytt konto via vpn.
Min rekommendation innan du skaffar något från ett annat land på det här sättet är att fråga dig själv: Om kontot plötsligt stängs av en dag, skulle jag fortfarande tycka att det var värt det? Skulle jag skapa ett nytt konto via vpn och göra om det?

Foundry
Kan fungera en dag men inte nästa
Företag ändrar ofta sina priser, produktutbud och rutiner, så något som fungerar idag kan plötsligt sluta fungera. Det här är precis som att använda vpn-tjänster för att komma åt innehåll på streamingtjänster i andra länder, men är inte avhängigt på vpn-tjänsten utan företaget du handlar av. Slutar det fungera finns alltså inget annat att göra än att gilla läget.
Exempel på lägre pris i andra länder
Det går så klart inte att lista alla tjänster och produkter som har geografisk prissättning. De är alldeles för många, okända för de flesta, och har priser som ändras. Men här är en kort lista över några populära exempel:
- Adobe Creative Cloud och Acrobat
- Microsoft 365
- Spotify Premium
- Youtube Premium
- Spel på Steam och Epic Games Store
- Xbox-spel

Foundry
Det finns så klart många fler, så om du planerar att köpa en digital prenumeration kan det alltid vara värt att prova att ansluta via en vpn i något av de typiskt billigare länderna.
Flygbiljetter och hotellrum anges ofta som typiska exempel, men det verkar ha varit vanligare med den här typen av prisskillnader förr om åren och idag är det inte lika vanligt. Om du ska boka en större resa kan det dock vara värt ett försök – det tar inte så lång stund och även om priserna bara blir några procent lägre kan det bli en märkbar besparing. Men det är viktigare att kolla olika prisjämförelsesajter och inte glömma att kontrollera priset direkt från flygbolagen.

Foundry
Så gör du: Exempel med Youtube Premium
Som exempel på hur det kan gå till har jag testat att skaffa Youtube Premium – en alltmer populär tjänst sedan Google började sitt krig mot reklamblockerare – billigare via vpn.
Efter att ha kollat upp priserna i olika länder började jag med att försöka skaffa tjänsten från Turkiet, men efter flera försök både via Youtube-appen i mobilen och webbläsare i dator fick jag ge upp. Det gick till exempel varken att betala direkt med mitt kort eller via Google Pay. Det här visar hur företagen kan motarbeta beteendet och rapporter på Reddit visar att det så sent som i mitten av 2023 fungerade för många, men att Google sedan dess har lagt till smartare spärrar.
Nästa försök blev med Ukraina, och där gick det bättre. Jag började med att ansluta till en vpn-server i Ukraina. Sedan skapade jag ett nytt Google-konto och ställde in Ukraina som land. Därefter gick jag till payments.google.com där jag först lade till en ukrainsk adress (jag tog Googles egna adress) och sedan mitt vanliga betalkort. Nästa steg var att gå till youtube.com/premium och köpa tjänsten. Jag fick upp min vanliga fråga hos banken om att godkänna onlineköp och sedan var det klart.
Andra produkter och tjänster fungerar på liknande sätt. En del kräver en adress i landet, men långt ifrån alla. Adobe till exempel har inget sådant krav, och en del företag sätter som sagt pris enbart utifrån besökarens ip-adress och bryr sig inte om några noggrannare kontroller.

Foundry
Google Pay kan fungera där andra vägar är stängda
På Reddit tipsar användaren Michinmigugin om att flera tjänster som inte fungerar att skaffa via vpn direkt på företagets webbplats går att köpa billigare via den tillhörande appen och Google Play. Ett exempel hen ger är Pokémon Go, där spelets virtuella valuta är betydligt billigare i Turkiet (det är ändå förskräckligt dyrt jämfört med att köpa ett Pokémon-spel för Nintendo Switch och aldrig behöva göra några köp i appen, men det är en annan diskussion).
I de fall där det helt enkelt inte fungerar utan ett betalkort registrerat i landet i fråga finns det två möjligheter. Antingen kan du försöka få tag i ett förbetalt virtuellt kort därifrån, eller ett presentkort utfärdat för den marknaden. Det senare är enklare men en del företag kräver vanlig kortbetalning för prenumerationer, till exempel just Youtube.